Patiekalų receptai su Avinžirniais

Burnočiai 4 valg. š. (galima keisti linų sėmenimis)
Sūris 100 g (brandintas)
Druska 1 arbat. š. (žiupsnelis)

1. Avinžirnius iš vakaro pamerkite.
2. Išmirkusius išvirkite ir sutrinkite trintuve kartu su vandeniu, kuriame virė. Suberkite smulkintą svogūną, kapotus krapus, tarkuotą sūrį, burnočių sėklas, miltus, karį, pagal skonį pasūdykite. Masę gerai išmaišykite. Ji turi būti tokia, kad suformuoti maltinukai nebyrėtų. Jei prastai limpa, įpilkite šiek tiek vandens, įberkite miltų. Sudrėkinkite delnus ir suformuokite maltinukus. Kepkite įkaitusiame aliejuje, kol gražiai apskrus. Iškeptus gerai nusausinkite.
3. Tiekite su mėgstamu padažu.



Skrudintų sezamų pasta 2 valg. š.
Maltos rūkytos saldžiosios paprikos 1 žiupsnelis

1. Avinžirnius nuvarvinkite, labai gerai nusausinkite virtuviniu rankšluosčiu, suberkite į plakti skirtą indą.




2. Ten pat suberkite kapotus česnakus, prieskonius, supilkite aliejų ir

citrinos sultis. Iki vientisos masės išplakite elektriniu 

plakikliu – turi išeiti tiršta masė.



3. Iš gautos masės karščiui 

atsparioje kepimo skardoje formuokite bokštelius. Juos kepkite apie 

10–12 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tinka su mėsos, 

daržovių, žuvies patiekalais.







Morkos 350 g (350-400 g nuvalytų)
Druska 1 valg. š. (nubrauktas šaukštas)
Česnakai 1 vnt. (išplauta, bet nevalyta galvutė)

1. Jei avinžirniai nedaiginti, tuomet juos reikia užmerkti iš vakaro.

2. Ryžius perplaukite, kol vanduo taps skaidrus. Svarbu nuplauti paviršiuje esantį krakmolą, kad vėliau ryžiai nesuliptų.

3. Svogūnus supjaustykite plunksnelėmis, morkas – neplonais šiaudeliais.




4. Storasieniame puode įkaitinkite aliejų ir pirmiausia apkepkite 

svogūnus, o po to morkas. Išimkite apkeptas daržoves ir sudėkite 

nedideliais kubeliais supjaustytą mėsą, kurią apkepkite iki rusvumo. 
Svarbu nedėti visko iš karto, kadangi mėsa troškinsis, o ne keps.





5. Atgal į puodą kartu su mėsa sudėkite morkas ir svogūnus, suberkite 

avinžirnius, įpilkite apie 200 ml vandens ir troškinkite ant mažos 

ugnies apie 30 min. (jei avinžirniai daiginti - užteks 10-15 min.).


6. Ant viršaus lygiu sluoksniu paskleiskite ryžius.

7. Vandenyje ištirpinkite  druską ir juo užpilkite ryžius.

8. Į juos įstatykite česnako galvutę, aitriąją papriką, apiberkite prieskoniais ir supjaustytomis razinomis.




9. Uždenkite puodą dangčiu, o patį dangtį iš viršaus apsukite storu 

rankšluosčiu, sumažinkite ugnį iki minimalios ir palikite maždaug 30 

min.


10. Įpusėjus virimui, medinio šaukšto kotu (jis plonas) padarykite duobutes, kad iš apačios eitų garai.




Vietoje daigintų avinžirnių galite naudoti sausus. Tuomet imkite jų 

šiek tiek mažiau, nes išmirkę jie didina apimtį. Pakaks 100 ml sausų 

avinžirnių








Avinžirniai 200 g (sausi avinžirniai, užmerkti vandenyje prieš parą ir 150 ml jų nuoviro)
Asafetidos prieskoniai: 1 žiupsnelis


Sezamo sėklų pasta „Tahini“: 2 valg. š.


Citrinos 1 vnt. (pusės citrinos sultys)
Druska 1 arbat. š. (nubrauktas)
Kuminai 1 arbat. š. (1,5 arbat. š. skrudintų ir kavamale sumaltų kmyninių kuminų)
Riešutai 1 sauja (skrudinti kedro riešutai (nebūtinai) užtepui papuošti)




Humusas - populiarus Vidurio Azijos patiekalas iš virtų avinžirnių (nuto, vok. kichererbsen, angl. chickpeas, taip pat žinomi kaip Bengal gram, garbanzos ir

kt.), sumaltų į paštetą ir pagardintu citrinos sultimis, Tahini (sezamo

sėklų pasta) alyvuogių aliejumi ir kmyniniu kuminu. Valgomas su duonos 

gaminiais, traškučiais ir šviežiomis daržovėmis, arba kaip padažas ar 
priedas prie kitų patiekalų. Humusas - puikus vegetarinis valgis, 
turtingas baltymais, geležimi, kalciu ir cinku. Humusas skaniausias 
išlaikytas šaldytuve per naktį. Uždarame inde šaldytuve humusas puikiai 
išsilaikys net savaitę. Į humusą galite įmaišyti skrudintų kedro 
riešutų, o vietoje virtų avinžirnių galite naudoti 500 ml konservuotų 
(nupylus skystį žirnių liks apie 300-350 g). Taip pat tiks ir kiti 
ankštiniai, tačiau tai pakeis klasikinio humuso skonį. Skysčiu galite 
reguliuoti užtepo tirštumą.  





1. Nupilkite vandenį, kuriame mirko

avinžirniai, avinžirnius perplaukite. Sudėkite juos į greitpuodį, 

užpilkite vandeniu, kad apsemtų, pasūdykite, įdėkite gabaliuką žalios 

bulvės arba ¼ pomidoro ir virkite nuo greitpuodžio šnypštimo pradžios 
apie 25 minutes. Bulvė ar pomidoras padeda suvirti avinžirnių odelei.





2. Jei neturite greitpuodžio, virkite puode, tačiau tuomet tai užtruks 

apie 1 valandą. Išvirusius avinžirnius nukoškite ir ataušinkite, tačiau 

nuoviro neišpilkite, jo reikės reguliuojant pašteto konsistenciją.





3. Sudėkite visus išvardintus produktus į virtuvinį kombainą ir 

sutrinkite iki vientisos masės. Patiekite inde, paštetą pabarstytą 

raudonosios paprikos milteliais ir kedro riešutais, aplietą alyvuogių 
aliejumi ir papuoštą pomidoro skiltelėmis ar žalumynais. Skanaukite su 
plokščiosiomis rytietiškomis duonomis, skrudinta balta duona, „falafel“,
traškučiais, šviežiomis daržovėmis ar salotų lapais.